20 april 2017

Bouw Nieuw Zuid officieel gestart

Wethouder Nicolien van Vroonhoven stortte vandaag de eerste steen voor de nieuwe woonbuurt ‘Nieuw Zuid’ in Hilversum. Zij werd hierbij geassisteerd door Peter Boerenfijn (directeur-bestuurder Habion), Anja Diepstraten (regiomanager Gooi Zuid Amaris) en Harro Zanting (directeur-bestuurder Dudok Wonen). De partijen gaven hiermee het startsein voor de bouw van de nieuwe woonbuurt met zo’n 200 appartementen en wijkvoorzieningen. Dudok Wonen investeert 37 miljoen om Nieuw Zuid op de plek van het huidige zorgcentrum Amaris Zuiderheide te realiseren.

Amaris Zuiderheide bewoonster mevrouw Rekveld (65 jaar) en Jayden (4 jaar) hadden de eer om samen de steen te onthullen. Zij symboliseerden hiermee dat Nieuw Zuid voor jong en oud wordt. Het zorgcentrum Amaris Zuiderheide wordt gefaseerd gesloopt om plaats te maken voor de nieuwe buurt.

Gasloos

‘Het is mooi dat hier een complete nieuwe woonwijk gerealiseerd wordt. De opzet van de nieuwe buurt waarbij de vijf gebouwen een eigen uitstraling krijgen en die door een parkachtige tuin met elkaar worden verbonden, is een welkome aanvulling voor Hilversum. Wat dit project extra bijzonder maakt, is dat het de eerste wijk is die gasloos wordt. De woningen worden verwarmd en gekoeld door aardwarmte’, laat wethouder Nicolien van Vroonhoven weten.

Geschikt voor jong en oud

Met de bouw van de nieuwe woonbuurt speelt Dudok Wonen in op de toekomst. ‘Traditionele zorgcentra zoals het huidige Amaris Zuiderheide zijn niet meer van deze tijd. Enerzijds door veranderde wet- en regelgeving en anderzijds doordat de wensen van ouderen veranderen. Zij blijven steeds langer zelfstandig wonen. Met Nieuw Zuid creëren we een gevarieerde woonbuurt die door voorzieningen als een kinderdagverblijf en een medisch centrum geschikt is voor zowel jong als oud. In twee van de vijf gebouwen komen woningen voor ouderen die zorg nodig hebben’, laat Harro Zanting, directeur-bestuurder van Dudok Wonen, weten.

Zelfstandig wonen

Habion investeert € 8 miljoen in één van de vijf gebouwen met 42 appartementen en een ontmoetingsruimte en verhuurt deze aan Amaris Zorggroep. De appartementen in dit gebouw zijn bestemd voor ouderen met een zware zorgvraag. ‘We nemen deel aan Nieuw Zuid omdat we ouderen die vanwege een fysieke beperking niet geheel zelfstandig kunnen wonen een fijne plek willen bieden waar ze wél zo zelfstandig mogelijk kunnen wonen. Dat komt in Nieuw Zuid goed tot uitdrukking’, laat Peter Boerenfijn, bestuurder van Habion, weten. Anja Diepstraten van Amaris: ‘Op deze manier kunnen we als Amaris zorg leveren aan zelfstandig wonende ouderen en aan mensen met een zwaardere zorgvraag die niet meer zelfstandig kunnen wonen.’

Mix van sociale en vrije sector huur

Nieuw Zuid bestaat uit vijf gebouwen. De appartementen bestaan uit een mix van sociale huur en vrije sector huur. De eerste twee gebouwen worden waarschijnlijk in het tweede kwartaal van 2018 opgeleverd. In 2021 is Nieuw Zuid helemaal klaar.